In Italië gaan eten en wijn eigenlijk altijd hand in hand. Kom je bij een bedrijf wijn proeven, dan staat de tafel steevast vol hapjes. Zo ook in de minder bekende, maar prachtige en heel gastvrije regio Abruzzo. De wijnen van Villa Castello worden er gemaakt door de coöperatie van Tollo, in de buurt van Chieti.
Ieder wijnbedrijf in Abruzzo ligt zowel dicht bij zee als dicht bij de bergen. De wijnbouw vindt er namelijk plaats in een vrij klein gebied tussen de ruige Apennijnen aan de westkant en de Adriatische Zee aan de oostkant. Het wordt hier nooit heel erg heet en het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is fors. De druiven voor de Villa Castelo serie – voornamelijk chardonnay voor wit en sangiovese voor rood – krijgen daardoor extra frisheid en aroma.
De coöp is een bedrijf waar ze goed begrijpen dat druiven verzorgen en wijn maken mensenwerk is en moet blijven. Al heb je nog zoveel computergestuurde roestvrijstalen tanks, in de wijn moet je, zoals ze zelf zeggen, de liefdevolle gebaren van iedereen die eraan gewerkt heeft terug kunnen vinden. Rest de wijndrinker slechts de taak om de verfrissende, heerlijk fruitige wijnen van Villa Castello open te maken en voor een tafel vol hapjes te zorgen.